Verhaal – De macht van de tong

De koning van Perzië was erg ziek

Van zijn dokters kreeg hij te horen dat alleen de melk van een leeuwin hem zou kunnen helpen. Anders zou hij sterven.

Dus stuurde de koning boodschappers het land in met de volgende boodschap: ‘Wie de koning leeuwinnen melk brengt zal rijkelijk worden beloond!’ Mordechai hoorde de oproep en hij besloot op zoek te gaan naar leeuwinnenmelk. Na een tocht van vele dagen vond hij een leeuwin met drie welpjes. Hij wist wel dat als hij te dicht bij zou komen de leeuwin hem zou aanvallen, maar onderweg had hij een plan bedacht. ’s Morgens vroeg wierp hij de leeuwin wat geitenvlees toe. Zij at het gulzig op, terwijl ze Mordechai goed in de gaten hield. De volgende dag gebeurde precies hetzelfde. En de dag daarna weer en de dag daarna ook weer.

Na een tijdje was de leeuwin aan Mordechai gewend en kon hij makkelijker dichterbij komen. Uiteindelijk liet de leeuwin zich door Mordechai melken, nadat haar welpen genoeg hadden gedronken. Mordechai was superblij. Maar onderweg terug naar het paleis begonnen zijn lichaamsdelen met elkaar te discussiéren. Ieder lichaamsdeel vond zichzelf het belangrijkst. ‘ Jullie hebben allemaal geluk gehad dat wij de leeuwin hebben gezien’, begonnen de ogen op te scheppen, ‘anders hadden we nooit de melk kunnen bereiken.’ ‘

Misschien …’ zeiden de oren.’ Maar zoals je misschien gemerkt hebt, hoorden wij toevallig de leeuwin brullen in de jungle. Zonder ons hadden we nooit geweten waar we moesten kijken.’ ‘ Maar zonder ons,’ zeiden de voeten,’waren jullie nooit in staat geweest de leeuwin te bereiken.’ ‘Wel, wij hebben haar gemolken,’ zeiden de handen.’ Zonder ons was er nooit melk in de kan terecht gekomen’ Ik denk….’ Begon de tong. Maar de anderen maanden hem tot stilte. ‘ Jij kletst altijd al’, riepen ze, ‘ Jij had hier echt helemaal niets mee te maken’ hielden zij vol.

Toen Mordechai thuis kwam met de melk, werd hij onmiddellijk naar de koning gebracht. ‘Majesteit’,zei Mordechai,’Ik heb gevonden wat u zocht en het voor u meegebracht. Hier in deze kan,’ zei Mordechai,’ Heb ik melk van een baviaan……..’ ‘Wat!! Bavianen melk….?’ Riep de koning, ‘hoe durf je de koning zo belachelijk te maken. Wachters, neem hem mee naar buiten en hang hem op!’ Alle delen van Mordechais lijf bibberden van angst. De ogen konden de neus van de beul al zien buiten het paleis. De oren konden het commando voor de beul al horen. De handen voelden de greep van de wachters. En de voeten wisten dat er geen ontkomen aan was. ‘Begrijpen jullie het nu?’ vroeg de tong’ met één woord en in één seconde kan ik alles, waar jullie zo hard voor hebben gewerkt in één klap veranderen. Dus wat is nu het belangrijkste lichaamsdeel,………….nou?’ ‘Jij natuurlijk,’ riepen alle andere lichaamsdelen in koor. ‘Help ons alsjeblieft!!’ ‘Majesteit’ riep Mordechai,’Ik was zo blij en enthousiast dat ik de melk voor u gevonden had dat ik niet meer goed uit mijn woorden kon komen. Maar dit is echt leeuwinnenmelk, Majesteit. Het zal u zeker beter maken!’
De koning liet de melk testen door zijn dokters. Die zeiden: ‘ Het is absoluut leeuwinnenmelk, Majesteit.’ De koning dronk de melk en knapte al gauw op.
Mordechai werd rijkelijk beloond. Maar de beloning voor de tong was zo mogelijk nog groter. Want vanaf die tijd waren alle lichaamsdelen het erover eens dat de tong de meeste macht heeft, hij kan iemand vernietigen of juist redden.

Vragen om over na te denken:
Welk lichaamsdeel is het belangrijkst, denk jij?
Ken je nog een andere Mordechai die in Perzië woonde?
Welke beloning kreeg die Mordechai van de koning?
Hoe zou jij de leeuwin hebben gemolken?